Daňové ráje : Kypr odhalil majitele kyperských firem

08.06.2011 16:06

Nová on-line služba umožňuje za poplatek 8,54 eura (asi 207 korun) nahlédnout do kyperského obchodního rejstříku. Kypr je právě díky možnosti skrýt vlastnickou strukturu firem a příznivým daňovým podmínkám dlouhodobě považován za daňový ráj a je často vyhledávaným místem i pro mnoho českých podnikatelských subjektů.

 

„Daňové sazby jsou na Kypru výrazně příznivější než v Česku, DPH je na úrovni 15 %, také tam nejsou zdaňovány kapitálové zisky,“ uvádí Filip Reinoso ze společnosti SMART Companies, která se zabývá zakládáním, prodejem a následnou správou společností po celém světě.

Díky snazšímu přístupu k informacím v obchodním rejstříku tak bude možné zjistit jména ředitelů, akcionářů, adresy sídel či zatížení majetku hypotékou nebo jinými břemeny. Dle údajů SMART Companies patří mezi nejvyhledávanější daňové ráje právě Kypr, Britské panenské ostrovy a Malta.

Celkem 139 v Česku podnikajících firem, tedy každá druhá, bylo loni založeno na Kypru. Podnikatele láká stabilnější daňové a právní prostředí. Daňově zatížené nejsou například kapitálové zisky nebo výplata a příjem dividend.

Vyhledávání

Anketa

Jak dlouho podnikáte?

1-2 roky (596)
29%

2-5 let (1 307)
63%

5 let a déle (156)
8%

Celkový počet hlasů: 2059